مراکز صحی پوهنتون
1. شفاخانه تدریسی علیآباد
شفاخانه تدریسی علیآباد که یکی از سابقهدارترین شفاخانههای کادری و معالجوی در سطح کشور و جهان میباشد، در جوزای سال 1310خورشیدی مطابق با1931 میلادی، سنگ تهداب آن با گنجایش بیشتر از 500 بستر، توسط محمد نادرشاه در دامنهی كوه علیآباد گذاشته شد.
پلان و اعمار این شفاخانه به عهده یكی از دوكتوران تركی بهنام رفقی بیگ گذاشته شد. در اخیر سال 1311 قسمت اول این شفاخانه بهنام «رفقی سناتوریم» توسط نادرشاه افتتاح و به بهرهبرداری سپرده شد.
در ابتدا این شفاخانه جهت جلوگیری از مرض توبرکلوز (TB) تحت نظر دوكتور رفقی کامل بیگ شروع به فعالیت نمود. بنابر خدمات ارزندهی دوكتور رفقی کامل بیگ، بهنام رفقی سناتوریوم مسما گردید و نام او در بنای متذکره حک گردید كه هنوز در پیشانی تعمیر مخروبه موجود است.
همچنان منار یادگاری در وسط سرک پوهنتون(مقابل دروازه ورودی پوهنتون کابل) با تاریخچه و عکس دوکتور رفقی کامل بیگ که در ذیل مشاهده میشود در آن حک گردیده است.
در سال 1312 تعمیر دوم بهنام شفاخانه ملكی علیآباد كه فعلاً سرویس جراحی در آن قرار دارد، افتتاح و شروع به کار نمود.
شفاخانه ملكی در دو طبقه ساخته شد: طبقه اول بخش داخله و طبقه دوم برای مریضان جراحی اختصاص داده شد. همچنان در دو جناح شرقی و غربی آن، برای مریضان چشم، گوشوگلو با اتاقهای عملیات ساخته شد. در بین سالهای 1334 الی 1336 شفاخانه ملكی بهنام نادرشاه روغتون مسما گردید. در سال 1357 بعد از كودتای 7 ثور،نادرشاه روغتون به نام نیاز محمد مهمند تغییر نام داد. در ظرف چند سال اول، شعبات متعدد ساخته شد؛ مانند تعمیر برای مریضان جلدی، مریضان عقلی وعصبی و روانی، تعمیر بخش مریضان ساری، تعمیر بزرگ اداری و ستاک برای تجهیزات طبی، لابراتوارها، اكسریز، تعمیر بهنام سر طبابت، آشپزخانه، مسجد، اتاقهای غذاخوری برای دوكتوران، دوبیخانه، دواخانه و سایر بخشهای این شفاخانه دارای تعمیر گردید.
با تاسیس پوهنحی طب کابل در سال 1311 و ارتقای محصلان به صنوف بالاتر، شفاخانه علیآباد برای کارهای عملی محصلان از صنف دوم آماده گردید. محصلان طب از صنف دوم در شفاخانه علیآباد جهت كارهای عملی و بعداً برای ستاژ میآمدند. استادان و متخصصان ترک علاوه بر معالجه و تداوی مریضان در پوهنحی طب، به تدریس محصلان نیز میپرداختند. در سال 1317 اولین دوره فارغان به تعداد 8 نفر و تقریباً همهیشان در شفاخانه علیآباد در پهلوی ترکها و تحت نظر آنها به كار آغاز نمودند. در سال 1324 قرارداد با ترکها ختم گردیده و در سال 1325 قرارداد باجانب فرانسویها امضا گردید. مطابق آن، استادان فرانسوی تدریس در پوهنحی و امور معالجوی و اداری شفاخانه علیآباد را به عهده گرفتند.
شفاخانه علیآباد و شفاخانه مستورات(میوند) و پولیكلینیک مركزی واقع پل باغ عمومی، بهنام موسسات صحی پوهنتون برای كارهای عملی و ستاژ محصلان طب اختصاص داده شد. هر شفاخانه دارای یک سر طبیب و در راس آن رییس موسسات صحی قرار داشت.
شفاخانه کادری علیآباد، با قدامت 89 سال در عرصههای مختلف مسوولیت تدریس، تحقیق و عرضه خدمات صحی را در سطح کشور به عهده دارد. قابل یادآوری است که این شفاخانه در بعضی بخشها مانند جراحی اعصاب، جراحی یورولوژی، عقلی و عصبی و اخیراً جراحی قلب خدمات صحی را به سطح کشور ارایه مینماید که امکانات عرضه این خدمات در دیگر شفاخانههای کشور موجود نیست. همچنان از سال 1355 الی 1371 مرکز تداوی شعاعی امراض سرطانی که به کمک آژانس انرژی اتمی جهان(IAEA) فعالیت مینمود و دانشمندانی که در راس آن قرار داشتند، عبارت از: پوهاند دوکتور عبدالرحمن سلیم، پوهاند دوکتور ملک اصغر استادان بخش ایکولوژی(سرطانشناسی) پوهنحی طب کابل و پوهاند دوکتور رسول عمر استاد فزیک اتومی پوهنتون پولیتخنیک کابل بودند. در اثر جنگها وحوادث داخلی خدمات مرکز متذکره متوقف گردیده بود که به اثر تلاشهای زیادی پوهاند دوکتور شیرین آقا ظریف رییس قبلی این پوهنتون و هیئت رهبری پوهنتون علوم طبی کابل ابوعلی ابنسینا خوشبختانه به کمک این آژانس مرکز جامع تشخیص و تداوی امراض سرطان دوباره در سمت شمال ساحه شفاخانه کادری علیآباد در سال 1396 خورشیدی سنگتهداب آن در دو طبقه به مصرف 27 میلیون دالر امریکایی که صرف 3 میلیون دالر آن مصارف تعمیر آن میباشد، از جانب دولت افغانستان تمویل گردیده، متباقی تجهیزات و تریننگ پرسونل از جانب آژانس متذکره تهیه خواهد شد، توسط دوکتور عبدالله عبدالله رییس اجراییه حکومت وحدت ملی و پوهنمل دوکتور نجیبالله خواجه عمری وزیر تحصیلات عالی کشور و سایر مقامات حکومتی و سازمان انرژی اتمی گذاشته شد.
قابل ذکر است که کار ساختمانی آن به شدت جریان داشته و در آینده نزیک به شکل مدرن و مجهز آماده بهرهبرداری میگردد. برعلاوه یک تعداد پرسونل این نهاد به کمک آژانس بینالمللی انرژی اتمی جهان جهت ارتقای ظرفیت و فراگیری آموزشهای لازم در زمینه به خارج از کشور اعزام گردیدهاند.
شفاخانه تدریسی علیآباد در حال حاضر با داشتن 250 بستر، 12 دیپارتمنت مختلف؛ مانند جراحی عمومی، جراحی صدری، جراحی یورولوژی، جراحی اعصاب، جراحی اورتوپیدی، داخله قلبی، تنفسی، اندوکراینولوژی وهماتولوژی، رادیولوژی، عصبی و روانی داخله جهاز هضمی و با موجودیت مجموعاً 397 تن پرسونل مسلکی، اداری و خدماتی بوده که دربخش مسلکی 78 تن از استادان پوهنتون علوم طبی کابل ابوعلی ابنسینا، 23 تن متخصص، 75 تن دوکتوران ترینی، 96 تن پرستار/ نرس، 9 تن دواساز/فارمسست، 13 تن لابرانت، 8 تن لابرانت اکسریز، 15 تن انستیزیلوگ، 2 تن فزیوتراپیست، 1 تن مدیکل انجنیر، 1 تن تخنیکر ماشینهای اکسری، 2 تن مدیکل فزیست، 2 تن تکنیشن رادیوتراپسی، 22 تن کارمند اداری و 128 تن کارکنان خدماتی روزانه قادر است تا بیش از 20 عملیات انتخابی و عاجل را انجام داده و حدود 300 الی 500 مریض را در دیپارتمنتهای مختلف سراپا، معاینه و تداوی نمایند.
خدماتی را که شفاخانه علیآباد ارایه مینماید به طور عموم میتوان در چهار بخش چنین خلاصه کرد:
- تطبیق برنامههای اکمال تخصص برای دوکتوران جوان؛
- عرضه خدمات صحی شفاخانهای در سطح ملی؛
- استفاده از شفاخانه منحیث ساحه کار عملی محصلان پوهنتون علوم طبی کابل و تحقیقات طبی.
در زمان جنگهای داخلی یک ساحه غربی شفاخانه تدریسی علیآباد توسط جمعیت هلال احمر افغانی غضب گردید که با وجود تلاشهای پوهنتون علوم طبی کابل ابوعلی ابنسینا تا اکنون به اختیار این نهاد قرار نگرفته است.
در سال 1371 الی 1373 به اثر جنگهای داخلی شفاخانه تاریخی علیآباد به خرابه تبدیل گردید. بعد از سال 2001 الی 2002 و سقوط حکومت طالبان، شفاخانه مخروبه علیآباد دوباره به وزارت تحصیلات عالی تعلق گرفت. اما پولیکلینیک مرکزی دوباره به پوهنتون داده نشد و شفاخانه علیآباد به مساعی اداره پوهنتون علوم طبی کابل و وزارت تحصیلات به شکل فعلی آن دوباره اعمار گردید. در این دوره که پوهاند دوکتور عبیدالله عبید به حیث رییس پوهنتون و پوهاند دوکتور اکسیر رییس شفاخانه علیآباد ایفای وظیفه مینمودند، در بازسازی و انتقال شفاخانه از شهرآرا به جای اصلی آن، تلاشهای زیادی نمودند.
اهداف شفاخانه کادری علیآباد
تقدیم دوكتوران جوان آموزشدیده، استندردسازی صحی به سطح كشورهای جهان و عرضه خدمات صحی بهتر به مریضان و مریضداران مركز و و لایات کشور.
رسالت
آموزش دوكتوران و ستاژران پوهنحیهای مختلف پوهنتون علوم طبی كابل و عرضه خدمات صحی و تداوی و معالجه مریضانیكه در سایر شفاخانههای پایتخت امكانپذیر نیست.
بست ریاست این شفاخانه رتبه دوم و کادری بوده که رییس آن اکنون پوهندوی دوکتور محمد اکبر سدید میباشد که در سال 1397 بر اساس پیشنهاد وزارت تحصیلات عالی و منظوری مقام عالی ریاست ج.ا.ا به حیث رییس این شفاخانه تعیین گردیده است. سدید تا مقطع ماستری تحصیل کرده است.
آدرس های ارتباطی:
- سرويس عاجل جراحي : 0202510358
- سرويس داخله : 0202510356
- سرويس عقلي و عصبي :0202510352
- ریاست شفاخانه :0202510355
- akbarsadid@yahoo.com
2. شفاخانه تدریسی میوند
شفاخانه کادری میوند درسال 1311خورشیدی در موقعیت فعلی جاده میوند، اعمار گردید که توسط دوکتوران ترکی آغاز به فعالیت نمود. از آنجایی که این شفاخانه در قلعه باقرخان واقع بود، ابتدا آن را بهنام شفاخانه قلعه باقرخان، بعداً بهنام شفاخانه مستورات یا «د میرمنو روغتون» و بالاخره در ثور 1357 به نام شفاخانه میوند مسما گردید. همچنان در همین وقت، برای طبقه اناث سناتوریم زنانه خواجه ملا در کنار سرک دارالامان ساخته شد.8
این شفاخانه بعد از ایجاد پوهنحی طب کابل و تاسیس شفاخانه کادری علیآباد در سال 1310، قدامت 88 سال سابقه تاریخی دارد. این شفاخانه دارای 350 بسترفعال بوده، و در مجموع 450 پرسونل مسلکی و غیرمسلکی در این شفاخانه ایفای وظیفه مینمایند که دربخش مسلکی 40 تن از استادان پوهنتون علوم طبی کابل ابوعلی ابنسینا، 20 تن متخصصان، 90 تن دوکتوران ترینی، 126 تن پرستار/ نرس، 7 تن دواساز/ فارمسست، 8 تن لیبرانت، 7 تن لیبرانت اکسریز، 6 تن انستیزیلوگ، 25 تن کارمند اداری و 121 تن کارکنان خدماتی مصروف وظیفه هستند. این شفاخانه که فعلاً در چوکات پوهنتون علوم طبی کابل ابوعلی ابنسینا منحیث شفاخانه تدریسی فعالیت مینماید، در بخشهای جلدی و زهروی، جراحی پلاستیک، گوش، گلو و بینی، داخله اطفال، جراحی اطفال و شعبات تشخیصیه مانند اکسریز، لابراتوار، انستیزی، فارمسی، گرافگوش، التراسوند، ایکوکاردیوگرافی، سرویس عاجل و مریضان سراپا (OPD) و نرسنگ فعالیت مینماید.
بست این شفاخانه رتبه دوم بوده که رییس آن، پوهاند دوکتور عبدالحی ولی استاد دیپارتمنت جلدی و زهروی این شفاخانه میباشد. دوکتور ولی از سال 1397 بر اساس پیشنهاد وزارت تحصیلات عالی و منظوری مقام عالی ریاست ج.ا.ا به حیث رییس این شفاخانه مقرر گردیده است. پوهاند ولی تا سطح ماستری تحصیل کرده است.
آدرس های ارتباطی: رياست شفاخانه - تيلفون 2100447 – 020
سرطبيب شفاخانه - تيلفون 2102913 - 020
امريت مالي واداري - تيلفون 2102914 -020
امريت نرسنگ - تيلفون 2103150 – 020
ادرس الكترونيكي - maiwandhospital@yahoo.com
Abdulhaiwali25@yahoo.com
3. انستیتوت امراض صدری و قلبی وعایی
زمین انستیتوت امراض صدری قلبی وعایی در آغاز ملکیت شفاخانه کادری علیآباد بود که در سال 1384 مطابق با 2005 میلادی توسط یک نهاد خصوصی کشور انگلستان خریداری شد، سپس به نمایندگی کشور انگلستان دوکتور محمد نعیم عظیم که تابعیت انگلیس را داشت، برای مدت 99 سال با جانب دولت افغانستان عقد قرارداد نموده و در دو بلاک که یک بلاک آن در دو طبقه و بلاک دوم آن در سه طبقه اعمار گردید، بعد از ساخت و ساز، تحت نام «شفاخانه اکامیت» در عرصه خدمات صحی شروع به فعالیت نمود.
شفاخانه اکامیت با تجهیزات پیشرفته شامل ماشین سیتیاسکن، اکسری دیجیتل، BMD، التراسوندهای مدرن، تجهیزات لابراتواری مجهز و تجهیزات مکمل قلبی؛ شامل ماشین ایکو، ETT و همچنان ماشینآلات و تجهیزاتLITHOTROPSY و غیره وسایل طبی و غیر طبی با دوکتوران باتجربه داخلی و خارجی که یک شفاخانه خصوصی بود، بهشکل کمپلکس عرضه خدمات صحی را در بخشهای جراحی اورتوپیدی، گوشوگلو، چشم، نسایی ولادی، داخله اطفال و مریضان سراپا تا چندین سال انجام میداد.
در سال 1391 خورشیدی بنابر نیاز مبرم پوهنتون علوم طبی کابل ابوعلی ابنسینا و عقد قرارداد غیرعادلانه که با جانب کشور انگلستان صورت گرفته بود، از اثر تلاشهای پوهاند دوکتور شیرین آقا ظریف رییس پیشین و هیئت رهبری پوهنتون علوم طبی کابل ابوعلی ابنسینا، پیرامون اعاده آن به پوهنتون، مقام عالی ریاست جمهوری اسلامی افغانستان هدایت داد تا هیئتی متشکل از نمایندگان با صلاحیت وزارتهای مالیه، صحت عامه، تحصیلات عالی و نماینده اداره امور، تحت ریاست وزارت امور شهرسازی موظف شده تا تعمیر و تجهیزات شفاخانه اکامیت را قیمتگذاری نموده و در اسرع وقت به مقام عالی ریاست جمهوری ا.ا گزارش دهند. در نتیجه مالک شفاخانه اکامیت دوکتور محمد نعیم عظیم موافقه نمود تا شفاخانه مذکور را در بدل مبلغ 4 میلیون دالر امریکایی به وزارت تحصیلات عالی به فروش برساند که بعد از طی مراحل قانونی ارگانهای ذیربط کشور، شفاخانه مذکور به جانب پوهنتون اعاده گردید. پس از سپردن شفاخانه به پوهنتون علوم طبی کابل ابوعلی ابنسینا، این شفاخانه تحت نام «انستیتوت امراض قلبی» در چوکات پوهنتون علوم طبی کابل و تحت ریاست دوکتور عصمتالله نایبخیل و با تقرر متخصصان باتجربه و کارمندان صحی و اداری در عرصه خدمات طبی و امراض قلبی طور رایگان شروع به فعالیت نمود.
در سال 1397 مبنی بر پیشنهاد ریاست پوهنتون علوم طبی کابل ابوعلی ابنسینا و منظوری وزارت تحصیلات عالی انستیتوت امراض قلبی به «انستیتوت امراض صدری قلبی وعایی» تغییر نام داد.
اکنون این انستیتوت صحی شامل دیپارتمنتهای داخله قلبی اطفال و کاهلان، داخله صدری، جراحی قلبی، جراحی صدری و مرکز تشخیصیه قلبی شامل سیتیاسکن، ایکوکاردیوگرافی، التراسوند، ایتیتی، اکسری، ایسیجی، بیامدی، مموگرافی، لابراتوار و دواخانه مجهز است.
انستیتوت امراض صدری قلبی وعایی در مجموع دارای 104 تن پرسونل مسلکی، اداری و خدماتی بوده که 1 تن سرطبیب، 16 تن متخصص، یک تن دوکتور سیتیاسکن، 7 تن دوکتور ترینی، 26 تن سرپرستار و پرستار، 4 تن دوکتور و نرس انستیزیست، 4 تن تکنیشن، 2 تن دواساز/ فارمسست، 4 تن لابرانت، 9 تن کارمند اداری، 31 تن کارکنان خدماتی در این شفاخانه ایفای وظیفه مینمایند.
بست این شفاخانه رتبه دوم و کادری بوده، رییس آن پوهنیار دوکتور رمضان کریمی میباشد که در سال 1397 براساس پیشنهاد وزارت تحصیلات عالی و منظوری مقام عالی ریاست ج.ا.ا به حیث رییس این شفاخانه مقرر گردیده است. کریمی تا مقطع دوکتورا تحصیل کرده است.
آدرس های ارتباطی: 0202511838
karimiramazan@yahoo.com
- کلینیک تدریسی نسایی ولادی شهرآرا
دیپارتمنت نسایی ولادی پوهنتون علوم طبی کابل از بدو تاسیس پوهنحی طب کابل ایجاد و برعلاوه تدریس و ستاژ محصلان، عرضه خدمات صحی نیز شامل برنامه کاری آن بوده است. این شفاخانه برای مدت طولانی در چوکات موسسات صحی علیآباد در معاینه خانه مرکزی وقت جایگزین بود. بعد از تحولات 7 ثور 1357، در تشکیل انستیتوت دولتی طب مصروف تدریس و پیشبرد ستاژ محصلان بوده و در همه شفاخانههای نسایی ولادی استادان طب فعالیت داشتند؛ مانند شفاخانه رابعه بلخی و ملالی زیژنتون. بعد از آنکه بخش داخله شفاخانه کادری علیآباد از منطقه شهرآرا به تعمیر جدید که اکنون در ساحه علیآباد موقعیت دارد، انتقال نمود، دیپارتمنت به سطح کلینیک تدریسی در شهرآرا جایگزین گردید که در ابتدا جای مناسب نبوده، بستر وجود نداشته و خدمات به شکل معیاری عرضه نمیگردید، تا اینکه بالاخره در سال 1392 به اثر کوششهای پوهاند دوکتور شیرین آقا ظریف، رییس قبلی این پوهنتون، شفاخانه تدریسی نسایی ولادی شفاخانه شهرآرا به تاریخ 24 حوت 1392 بعد از تجهیز توسط تیم صحی نیروهای آیساف و ترمیم مجدد آن توسط پوهنتون، افتتاح و مورد بهرهبرداری قرار گرفت. قابل ذکر است که این کلینیک دارای 40 بستر بوده و اولین مرکز نسایی ولادی تدریسی در کشور است که در چارچوب پوهنتون علوم طبی کابل ابوعلی ابنسینا فعالیت مینماید. این کلینیک درسال ۱۳۹۳به شکل رسمی شروع به فعالیت کرده است.
کلینیک تدریسی نسایی ولادی شهرآرا دارای 40 بستر فعال بوده و در بخشهای نسایی ولادی، نوزادان، imaging و لابراتوار فعالیت مینماید. مجموعاً 62 تن پرسونل مسلکی و غیرمسلکی در این کلینیک ایفای وظیفه مینمایند که از آن جمله 9 تن دوکتور متخصص، 10 تن دوکتور ترینی، 15 تن نرس و قابله، 3 تن انستیزی لوگ، 2 تن فارمسست/ دواساز، 3 تن لابرانت و 4 تن کارمند اداری و 16 تن کارکنان خدماتی میباشند.
دراین کلینیک، خدمات برای مریضان ولادی نسایی و نوزادان و تدریس محصلان صنوف چهارم و پنجم طب، محصلان نرسنگ و قابلگی و دوکتوران ستاژیر صورت میگیرد. برنامه تخصص عملاً در این کلینیک جریان دارد.
بست این کلینیک رتبه سوم و کادری بوده، آمر آن پوهندوی دوکتور دیبا شکیب استاد دیپارتمنت نسایی ولادی میباشد. دیبا شکیب در سال 1398 براساس پیشنهاد ریاست پوهنتون علوم طبی کابل ابوعلی ابنسینا و منظوری مقام وزارت تحصیلات عالی به حیث آمر این کلینیک تعیین گردیده است. پوهندوی شکیب تا درجه ماستری تحصیل کرده است.
آدرس ارتباطی: 0744767571- dshakaib@yahoo.com
- کلینیک کادری چشم
این کلینیک درسال 1315خورشیدی واقع شفاخانه ابنسینا تحت نام دیپارتمنت چشم ایجاد و درسال 1340به شفاخانه مستورات (نام اسبق شفاخانه کادری میوند)، بعداً به شفاخانه نور کابل در سال1373 در استاک مرکزی و شفاخانه 52 بسترخیرخانه، 1374 به شفاخانه چهارصدبستر اردو و شفاخانه امنیت ملی، منتقل و به اساس تفاهمنامه مورخ 1378-1379 خورشیدی میان وزارت تحصیلات عالی، پوهنتون علوم طبی کابل ابوعلی ابنسینا و International Assistance Mission(IAM) که به مدت ده سال به امضا رسیده بود، در تعمیر پولیکلینیک صحی پوهنتون کابل واقع دهبوری با تعداد 13 تن پرسونل فنی و اداری و 20 بستر، تحت نام کلینیک تدریسی چشم آغاز به فعالیت نمود. در سال 1382 از تعمیر پولیکلینیک صحی پوهنتون کابل به تعمیر پوهنتون علوم طبی کابل انتقال و الی تاریخ 18/11/1391 در آن محل به کمک و حمایت موسسه IAM فعالیت می نمود. اما بعد از قطع کمک های موسسه نامبرده دوباره از امکانات دست داشته خویش استفاده نمود. در 18 دلو 1392، به اساس هدایت ریاست پوهنتون، از محوطه پوهنتون علوم طبی کابل ابوعلی ابنسینا به تعمیر اسبق نسایی ولادی واقع شهرآرا نقل مکان نمود و در اثر سعی و تلاش ریاست پوهنتون و استادان دیپارتمنت چشم دوباره از امکانات پوهنتون به سطح شفاخانه شروع به فعالیت نمود و تاکنون به فعالیت تدریسی و معالجوی خویش ادامه میدهد. به اساس سعی و تلاش پوهنتون، تشکیل کلینیک به 45 تن پرسونل در چوکات پوهنتون علوم طبی کابل ابوعلی ابنسینا ارتقا یافته است. کلینیک کادری چشم، منحیث مرکز ارایه خدمات آموزشی برای محصلان پوهنتون علوم طبی کابل ابوعلی ابنسینا در سطوح محصلان، ستاژران، دوکتوران ترینی، متخصصان چشم و معالجه هموطنان عزیز، طور24 ساعته فعالیت مینماید.
همچنان به اساس تفاهم نامه که قبلا بین این پوهنتون و موسسه Fred Hollows Foundation عقد شده بود، با درنظرداشت برنامه های ارتقای ظرفیت برای شفاخانه چشم، چهار تن از پرسونل مربوط این شفاخانه در بخش لیسانس و تکنیشن چشم با استفاده ا بورس تحصیلی به کشور پاکستان اعزام نمود(فشرده فعالیت ها و دست آوردهای پوهنتون علوم طبی کابل طی سال های 90 و 93).
این کلینیک در بخشهای تدریسی(کارهای عملی برای محصلان این پوهنتون)، معاینه سراپا، داخل بستر، عملیات، بایومتری، لیزر، لابراتوار، تعیین نمره چشم و عینک، دواخانه و واقعات عاجل فعالیت دارد.
کلینیک کادری چشم در مجموع دارای 45 تن پرسونل مسلکی، اداری و خدماتی بوده که از آن جمله، 7 تن دوکتور متخصص، 6 تن دوکتور ترینی، 6 تن نرس/ پرستار، 4 تن تکنیشن،2 تن انستیزی لوگ، 1 تن دواساز/ فارمسست، 2 تن اوپتومترست، 1 تن عینکساز، 8 تن کارمندان اداری و 9 تن کارکنان خدماتی میباشند.
بست این کلینیک رتبه سوم و کادری بوده که در راس آن پوهندوی دوکتور شیر محمد امیرزاده استاد دیپارتمنت چشم قرار دارد. پوهندوی امیرزاده در سال 1390 براساس پیشنهاد ریاست پوهنتون علوم طبی کابل ابوعلی ابنسینا و منظوری مقام وزارت تحصیلات عالی بهعنوان آمر کلینیک کادری چشم تعیین گردیده است. دوکتور امیرزاده تا مقطع ماستری تحصیل کردهاست.
آدرس ارتباطی:7443833300
Shir.amirzada@gmail.com
- کلینیک تدریسی ستوماتولوژی/ دندان
کلینیک تدریسی ستوماتولوژی/ دندان در ماه سرطان سال 1386 خورشیدی افتتاح گردید. این کلینیک اهداف و استراتیژی پوهنحی طب دندان پوهنتون علوم طبی کابل ابوعلی ابنسینا را برای اصول نتایج مطلوب تطبیق و عملی مینماید. کلینیک تدریسی ستوماتولوژی دارای دو بخش داخله ستوماتولوژی و جراحی ستوماتولوژی، شامل دیپارتمنت داخله ستوماتولوژی، پریودنتولوژی و اطفال ستوماتولوژی میباشد. بخش جراحی ستوماتولوژی شامل دیپارتمنت جراحی ستوماتولوژی پروستودنتیکس و اورتودنسی است. همچنان بخش رادیولوژی دندان شامل اکسری پری اپیکال و OPG میباشد. شعبه لابراتوار ساخت دندان شامل پروتیز دندان، شعبه سنتر سپلای تعقیم کلیه وسایل جهت وقایه از انتان و شعبه عملیاتخانه جراحی وجه میباشد.
در سرطان سال 1392 به اثر سعی و تلاش ریاست پوهنتون علوم طبی کابل ابوعلی ابنسینا و آمریت این کلینیک و مطابق استراتیژی ملی و پلان انکشافی سرویس جراحی وجهفک در کلینیک تدریسی ستوماتولوژی با داشتن شش بستر برای مریضان وجهفک و نوکریوالی 24 ساعته و دیپارتمنت اطفال ایجاد گردید. همچنان در همین سال برنامه تخصص در این کلینیک راهاندازی گردید.
این کلینیک در بخشهای ساختن دندان مصنوعی کامل، ساخت دندان مصنوعی به صورت پارشیال، ترمیم دندان مصنوعی، استرنمودن دندانهای مصنوعی، تشخیص و تداوی امراض پریودنتال، برداشتن پلک و کلکولس، تداویهای جراحی پریودنتال شامل تداوی افزایش حجم بیره و برداشتن کتلات بیرهای، کشیدن دندانها، برداشتن کتلات نواحی وجه و فک، تداوی ترضیضات نواحی وجه، پروسیجرهای جراحی صغیره جوف دهن و تداوی انتانات نواحی وجه خدمات صحی عرضه مینماید.
تمام امور وجوه مالی ساختمانی و تجهیزات این کلینیک از کمکهای بلاعوض کشور دوست جمهوری اسلامی ایران صورت گرفته است.
این کلینیک تدریسی در مجموع دارای 40 تن پرسونل مسلکی و غیرمسلکی بوده که از آن جمله، 18 تن دوکتور، 2 تن متخصص، 1 تن نرس، 5 تن تکنیشن، 1 تن فارمسست، 1 تن لابرانت، 4 تن کارمندان اداری و 8 تن کارکنان خدماتی میباشند.
بست این کلینیک رتبه سوم و کادری بوده، آمر آن پوهنمل دوکتور نصرالله رستاقی استاد دیپارتمنت جراحی ستوماتولوژی میباشد. رستاقی در سال 1398 برمبنای پیشنهاد ریاست پوهنتون علوم طبی کابل ابوعلی ابنسینا و منظوری مقام وزارت تحصیلات عالی به حیث آمر این کلینیک تعیین گردیده است. دوکتور رستاقی تا مقطع ماستری تحصیل کردهاست.
آدرس ارتباطی: 0744115411
nasrullahrustaqi@yahoo.com